Highland Park Whiskydestilleri, verdens mest nordligt beliggende destilleri, blev startet af en farverig personlighed i Kirkwall i 1798. Magnus Eunson var en religiøs oldermand i den Presbyterianske Kirke i Kirkwall om dagen og om natten fremstillede han whisky illegalt og smuglede det ud fra Orkney. På den tid var det forbudt, at fremstille whisky illegalt, kun få destillerier havde tilladelse. Grunden til at man havde disse love, var at man ønskede at registrere alle der producerede whisky, så man kunne inddrive store skatter herfra, fordi den engelske stat havde brug for enorme summer, til de mange krige de havde i gang, mange steder på jorden. I Amerika, mellemøsten, Indien og ikke mindst krige med Napoleon Bonaparte som huserede her og der og alle vegne i Europa mellem 1769 og 1821. Englands mange fredstraktater og samarbejde med andre nationer f.eks. Tyskland, Østrig, Rusland, Spanien m.fl. var nødvendige for at dæmme op for Napoleons forsøg på at tage verdensherredømmet fra England, der dengang stod stærk som verdens førende kolonimagt. Englands fjende nr. 1 op gennem historien, siden vikingetiden, har altid været Frankrig. Danmark fik jo som støtter til Frankrig, mange tæv af englænderne. Admiral Lord Nelson gav os høvl, bl.a. i slaget på Reden og Københavns bombardement i årene 1801 til 1812. Mange destillerier havde ikke råd til at betale al den skat, så de fremstillede whisky illegalt. Magnus fremstillede det oppe på bakken i et lille skur til får og redskaber. På bakken var der en frisk kilde, The Cattie Maggie”. Man har altid undret sig over de mange friske og stærke udspringede kilder på Orkney. Her er ikke store bjerge og derfor en naturlig forklaring på kildernes ofte kraftige vandudslip. Mange mener, at Skotlands klippefyldte hovedland sørger for disse kilder, ved at vandet presses ud i klippegrunden under havet mellem fastlandet og Orkney og så bryder igennem på de små øer rundt omkring. Ligeledes kunne han ikke langt derfra, hente tørv til destillationsbrændingen, kaldet ”peat”. Allerede dengang hed stedet på bakken Highland Park, så da det blev lovligt i 1826, at fremstille whisky, kom whiskyen selvfølgelig til at hedde Highland Park. Magnus var også en foregangsmand i det broderskab af forretningsmænd, hvis forretninger blomstrede på Orkney i de år. Man talte ligefrem om ”The Orkney Mafia”. Bakken hvor han havde sit ulovlige destilleri, var ligeledes et godt sted at holde udkik efter de kontrollanter, ”The Excisemen”, som forsøgte at bekæmpe og registrere de ulovlige whiskydestillerier overalt i Skotland. I 1895 sælges Highland Park til Grantfamilien der igen sælger videre til Uighland Destilleries i 1937.
Highland Park whiskyen fremstilles efter gamle principper. Man har sit eget vand, sit eget område med ”peat”, kaldet Hobbister Moor. Man har i modsætning til mange andre moderne destillerier, fortsat med den gammeldags måde at lave whisky på. Man malter sit eget byg, tørrer byggen på sit eget ”loft”. Medarbejderne på Highland Park er ofte ansat hele livet der og jobbene går i arv fra far til søn. Så mange familier kan have generationer af arbejdere og ledere på Highland Park. Ovnene er stadig de samme gamle ovne der blev indsat omkring 1895!! I dag er de dog også computerstyrede. I min rundvisning, så det sjovt ud med de gamle ovnslåger og hele fremtoningen af de gamle ovne, ved siden af nogle ophængte computerskærme. Kontrasten var stor. Whiskyen har en karakteristisk smag af tørv, lyng og røg, hvor man kun bruger mellemstykket og topstykket af tørvebrikken. Man bruger sherryfade til opbevaring og lagring, der giver whiskyen dens farve og en blødere og mere rund og fuldendt smagfuld finish. Jeg personlig elsker Highland Park whisky, især den 18 års udgave, der har en fantastisk flot farve og smager guddommeligt. Den har en blød, silkeagtig honningkonsistens, rig på smag og har alligevel en kompleksitet ud over det normale. Smagen der ligger mellem det tørre og røgede og det søde og bløde smagsområde. Whiskyen betragtes som en af de bedste i verden og det kan jeg helt tilslutte mig. Når man opholder sig udenfor Highland Park, kan man både se og lugte røgen fra de pagodeformede tårne, hvor den karakteristisk sødligt men stramt lugtende røg vælder ud.