Skotland - Glasgow - Edinburgh

Glasgow og Sct. George Square. Et af de mange dominerende mindesmærker for Skotlands og skotternes deltagelse i verdens mange konflikter gennem mange århundreder i kraft af deres tilhørsforhold til England og dette lands imperietid og krige med alverdens lande og befolkninger. Skotterne har også i lange perioder kæmpet med norske og danske vikinger, senere kæmpet i mange århundreders oprør, frihedskampe/krige mod englænderne selv, i betræbelserne for at blive et frit land, et ønske de endnu ikke helt har opnået, selvom de i dag har eget parlament. Senere deltagelse sammen med England i deres nødvendige roller i de 2 store verdenskrige i forrige århundrede og bolværket mod kommunisme, facisme og nazime. Alle skotter har måttet være med uanset lyst og kræfter hertil. Endelig har mange skotter ligesom irerne måttet udvandre til især Nordamerika for at undgå krig, armod og hungersnød, som deres forhold til englænderne altid har ført med sig, næsten op til vor tid. Skotterne har dog også bidraget til denne verdens lejesoldater mange steder. Måske ikke altid af lyst, men pga. pengene det kan give til det fattige folk, som de var før i tiden.pladsens dominerende mindesmærke for Skotlands og skotternes deltagelse i verdens mange konflikter gennem mange århundreder i kraft af deres tilhørsforhold til England og dette lands imperietid og krige med alverdens lande og befolkninger. Skotterne har også i lange perioder kæmpet med norske og danske vikinger, senere kæmpet i mange århundreders oprør, frihedskampe/krige mod englænderne selv, i betræbelserne for at blive et frit land, et ønske de endnu ikke helt har opnået, selvom de i dag har eget parlament. Senere deltagelse sammen med England i deres nødvendige roller i de 2 store verdenskrige i forrige århundrede og bolværket mod kommunisme, facisme og nazime. Alle skotter har måttet være med uanset lyst og kræfter hertil. Endelig har mange skotter ligesom irerne måttet udvandre til især Nordamerika for at undgå krig, armod og hungersnød, som deres forhold til englænderne altid har ført med sig, næsten op til vor tid. Skotterne har dog også bidraget til denne verdens lejesoldater mange steder. Måske ikke altid af lyst, men pga. pengene det kan give til det fattige folk, som de var før i tiden.

Glasgow, Trongate-tårnet hvor man før hen i tiden hængte og halshuggede folk fra og også brugte til at kaste dømte "hekse" ud fra. Glasgow har tidligere været en meget voldelig og barsk by at leve i. Tidligere var den det absolutte centrum for arbejderklassen og havde og har stadig store bydele beboet af arbejderklassens befolkning. Alligevel er byen i dag dog helt anderledes, en spændende metropol ligesom andre europæiske storbyer.

Glasgow´s centrale moderniserede bykerne, med shopping og forretningsliv, museer og kulturetablissimenter m.m. Flotte og dynamiske gågader og små torve og et myldrende folkeliv.

Clydefloden løber gennem Glasgow, en flod som i tidligere tider lagde vand og arealer til Skotlands store stålværker og skibsværfter, som i dag er forsvundet og erstattet af mange højteknologiske virksomheder. Glasgow har kunnet omstille sig fra fortidens storindustri til nutidens moderne indistri - og handelskoncepter, både uddannnels -og befolkningsmæssigt. Tårnet i baggrunden er domkirkens med tilknytning til universitetsområdet.

Glasgow Botaniske Have.

Nær Trongate Tower ligger der en lille italiensk restaurant, drevet af et ægtepar, hvor kvinden er skotsk og manden italiener. Vi var der en stille mandag aften og fik et spændende italiensk veltillavet måltid med bl.a. dampede muslinger i hele skaller i en spaghettianretning, mums! Vi hyggede os bravt og på et tidspunkt kom vores værtinde ned til bordet og satte sig og vi fik en god lang snak om Skotland, Italien og Danmark, kultur og skolepolitik, da hun var tidligere læreinde, rigtig hyggeligt og et helt anderledes spændende restaurantbesøg end normalt. Vi fik isdessert a´ la´ Italien, sorbet og dertil gav værtinden smagsprøver på mange af deres dessertvine fra Italien, som passer fortrinligt til is og kaffe. En fantastisk hyggelig og dejlig aften på næsten 4 timer hos denne flinke og gavmilde værtinde!

Min datters arbejde var et led i hendes uddannelse og indebar bl. a. deltagelse i beskæftigelsen af retarderede mennesker, mennesker med svære psykiske problemer, som på privat basis søges afhjulpet med tilbud om kunst - og kulturoplevelser for disse mennesker. Et spændende men meget anderledes organiseret arbejde med medvirken af skotske kunstnere, skuespillere m. fl. Men vores datter havde et utroligt spændende ophold, med meget store udfordringer til hende på alle niveauer. I Skotland har man ikke nogen stor offentlig sektor, her er meget afhængig af privat foretagsomhed og "commitment". På billedet er vi på en kunstudstilling med værker af institutionens klienter. Succeen har været så stor, at klienterne har kunnet udstille flere steder i Europa.

Lanark ligger ca 75 km. sydøst for Glasgow. Her løber floden Clyde gennem. I Lanark har man genskabt godset og fabrikskomplekserne fra 1700-tallet, som flere af Skotlands mest driftige og fremsynede mennsker opbyggede. En af dem Robert Burns havde mange talenter, digtede og skrev bøger og afhandlinger. Han var for den tid også meget social anlagt, da fabriksområdet blev bygget for at skabe arbejdspladser og rimelige boliger til arbejderne, samtidig med den kapitalistiske profit også skulle opnås. Det blev et driftigt foretagende og Burns er i dag en af de mest berømte personligheder i Skotland. Burns er jo forfatteren til den sang vi ofte selv synger her i landet: Skuld gammel venskab rejn forgå.... Man fremstillede fødevarer og tekstiler m.m. ---- Kik i linket ovenfor i teksten om besøget i Skotland/Glasgow/Edingburgh.

Lannark og de smukke omgivelser med floden Clyde og de store bygningskomplekser, som i 1700-tallet husede en driftig industri med fødevare - og tekstilproduktion. I dag er der indrettet spændende interaktive museumsfaciliteter m.m. Absolut et besøg værd. ---- Lanark by/borg og opland havde ved 2. Vedenskrigs udbrud en hærenhed hvor 155. Lanarkshire Yeomanry Field Regiment blev sendt til Indien i maj 1941 og videre til Malaya i september 1941, hvor hele regimentet gik tabt og blev udslettet da Japanerne invaderede Malaya.

Ved Lannark og floden Clyde, er der etableret kilometerlange gangstier oppe på de høje klipper langs floden. Her kan man gå og se ned på flodens brusen og et stykke henne ad en af stierne, er der etableret et udsigtspunkt til det jagtfalkepar, som i flere år stadig vender tilbage til en bestemt klippeafsats langs floden, for at yngle. Her har ornitiloger opstillet værn for fuglene, sådan at de kan have fred til deres yngelpleje. Man har så opsat telt til ornitologbemanding og 2 fine kikkerter, så man kan kikke lige ned i reden og se ungerne og de voksne fugle. Et betagende syn så tæt på. Jeg fik en snak om ornitologi og fugle, da det jo også er min store interesse. Print evt. billedet af folderen ud og læs hvad der står der.

Floden Clyde har ikke så meget vand om sommeren, så derfor tager dette vandfald sig ikke så imponerende ud med den sparsomme vandmængde, man kan se på fotoet. Vandfaldet er ellers en af Skotlands højeste på knap 40 meter. Men smukt er der her.

Stierne på klippekanterne langs Clydefloden ved Lannark er ofte uden rækværker og sikring mod nedstyrt, som kan være på mellem 40 til 50 meter, så man skal se sig for og passe på. Derfor er der også sat advarselsskilte op nede ved stiernes begyndelse i byen. Skiltene advarer nu ikke folk, som vil gå en tur ad stierne, men advarer folk mod at tage løse hunde med. De bør føres i snor! Hunde har det jo med at stæse af sted, ofte i fuld fart og så sker der let det, at de glemmer at dreje eller se sig for og styrter ud over kanterne. Da vi var der havde man registreret over 100 dødsfald af hunde, der var stuntet ud over kanterne. På fotoet en families minde om en kær hund, som mødte sin skaber ved Clydeflodens klippekanter.

Mit eget billede af Edinburg Castle, liggende næsten uindtageligt på toppen af de grønne græsskråninger.

Hovedindgangen til Edinburgh Castle, med militær vagt. Dele af Edinburgh Castle er stadig hjemsted og kaserne for en vigtig og berømt del af de skotske hærregimenter. Her er det The Royal Scots Dragoon Guards, som har hjemsted her. Enheden har for øvrigt et musikorkester, som er ud over det normale for skotske regimentsorkestre. De udgiver flotte musikalbums både med tradtionel militær skotsk sækkepibemusik, men oflere albums er rock og balleder arrangeret som flotte musistykker med orkestre og solister, bl.a. har Mark Knopfler (Dire Straits) medvirket. Lån CD´en Parallel Tracks på dit bibliotek og hør dette fantastiske album med The Royal Scots Dragoon Guards og Mark Knopfler. ---- Soldaten på fotoet gjorde ofte nogle pludselige og noget overdrevne eksersertrin og fagter, som fik turisterne til at spjætte af forskrækkelse, da disse ofte skete uden varsel og ganske tilsyneladende umotiveret og ustruktureret. Jeg har mistanke om, at det er noget der morer soldaten på vagten, som jo nok kan være en særdeles kedelig tjans. De har nok tilladelse til at skabe lidt liv i kludene/kilten på deres vagt ved indgangen, det er jo med til at løsne slanterne i folks lommer og bringe smilet frem, og det er vel ikke så tosset endda.

Et moderne kanonbatteri på Edinburgh Castle, som mest bruges til salutter ved særlige begivenheder, ligesom kanonerne på Holmen i København.

Vue ud over den åbne del af Edinburgh Castle. Hele borgen emmer af drama og historiske optrin gennem århundreder. Mange steder er der fængsler, kirker og mange ting der fortæller om en barsk og blodig fortid på og omkring Edinburgh Castle.

Edingburgh Castle.

En pause i besøget rundt på Edinburgh Castle, vi får is og kaffe og en øl på borgens lille restaurant og cafe´.

Edingburgh, neden for borgen og med vue ned i en af de smalle gader.

Min 6 ugers lange tur gennem Skotland ses her med ruten optegnet med sort streg.

Glasgow, Lanark og Edinburgh.

Min familie havde en utrolig dejlig og spændende tur til Skotland i året 2000.

Det var vores og derfor også min første tur til landet og hermed muligheden for at stifte bekendskab med det skotske folk og storbyerne omkring floden Clyde og den skotske fortid i form af et besøg i den gamle by Lanark syd for Glasgow. Byen og borgen her foruden fabriksområdet fra 1700´tallet, stammer helt tilbage fra midten af 1100´tallet. Byen og borgen spillede en vigtigt rolle, da William Wallace (Braveheart), den første skotske oprører mod det engelske imperium i 1297, slagtede den engelske sherif og over 200 engelske soldater på Lanark borgen. Herfra startede Wallace sit oprør mod England.  

Turen kom i stand fordi vores datter havde et halvt års arbejde i Glasgow, som led i hendes uddannelse.

Hun havde derfor mulighed for at give os en spændende og anderledes oplevelse af Skotland, end den turister nok normalt har. 

Vi nåede at se en masse ting og få mange fine og sjove oplevelser på den uge vi var der. Den Botaniske Have i Glasgow, besøg i kunstmuseer i både Glasgow og Edinburgh, Shopping og cafe´ - og pubbesøg, en aften på et af Glasgows store dansediskoteker!

Besøg på mange specielle og spændende steder og møde med mennesker, som almindelige turister ikke får at se og møder, virksomhedsbesøg på vores datters arbejdsplads, en spændende dag i byen Lanark, med denne bys betydning for den industrielle udvikling i Skotland i 1700-tallet.
 
Alt i alt en tur, hvor jeg tabte mit hjerte helt til Skotland og skotterne.
Jeg kan på de varmeste anbefale, at man tager en tur til dette fantastiske land, som har rigtig meget at byde på.

Se nogle af vore fotos fra turen, ved klik på fotoet forstørres det og man kan da læse den ledsagende tekst til fotoet.

Se også disse links til sider om Glasgow, Edingburgh og Lanark og web-cams i Glasgow, Edinburgh og andre steder i Skotland.


http://en.wikipedia.org/wiki/Scotland

http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_people

http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_nations

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Scotland

http://en.wikipedia.org/wiki/National_Anthem_of_Scotland

http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Scotland

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/areaglas/index.html

http://www.lanarkmuseum.org/default.htm

http://www.camvista.com/scotland/edinburgh/capcity.php3

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/areaedin/index.html

http://www.rampantscotland.com/features/webcams.htm

http://www.bbc.co.uk/scotland/webplay/webcams/webcam.shtml?image=glasgow

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/arealana/index.html

http://wikitravel.org/en/Scotland

http://www.transportscotland.gov.uk/defaultpage1221cde0.aspx?pageID=30

http://en.wikipedia.org/wiki/Caledonian_MacBrayne

Link til FDM-TRAVEL.  FDM travel har et spændende udvalg af rejser til Skotland. Du har både mulighed for at bestille fly, hotel og billeje. Læs desuden også rejsetips fra Skotland:

http://www.fdm-travel.dk/

SKOTLAND OG LANDETS NATUR OG MUSIK - MIN EVIGE INSPIRATION:

Se og lyt til dette ved linket her:

http://www.youtube.com/watch?v=frEIIYl4z98&feature=related


PRØV EVT. AT HØRE MILITÆRORKESTRET FRA THE ROYAL SCOTS DRAGOON GUARDS FRA EDINGBURG.

De spiller ikke kun sækkepibemusik men spiller alle genrer - også heavy/rocknumre, bl.a. med Mark Knopfler og andre på CD´en "Parrallel Tracks, hvor nummeret "The Gael" (Temaet fra filmen: "Last of the Mohicans"), som de indspillede hertil - mageløst flot og gribende.

I linket her ses og høres musikken, ledsaget af flotte billeder fra Skotland:
 
http://www.youtube.com/watch?v=BR-csWS1bcM&feature=related

Den originale musik fra CD´en, optaget med lydeffekter og billeder fra militærenhedens tjeneste i Basra, Irak - sejt så hårene rejser sig på armene og i nakken - gys med!:

http://www.youtube.com/watch?v=T5cQvSmeitU&feature=related

Linket her er også til en af de andre kendte skotske melodier, som også Paul McCartney og "Wings" har indspillet: "Mull of Kintyre":
Royal Scots Dragoon Guards:


http://www.youtube.com/watch?v=JhT5-3C0R1A&NR=1


http://www.youtube.com/watch?v=T5cQvSmeitU&feature=related

God fornøjelse.

| Svar

Nyeste kommentarer

03.03 | 11:48

hej morfar, det er Nicolai.

Fed hjemmeside! Håber at du bliver ved med at skrive og opretholde den

Bedste hilsner, Nicolai.